KEMBARA AFRIKA 2020

AFRIKA SELATAN

Pakej Percutian Ke Afrika Selatan

Itinerary 8 Hari 7 Malam

Penerbangan ke Johannesburg yang merupakan kota terbesar di Afrika. Setibanya di sana, tetamu akan dibawa ke restoran untuk makan tengah hari sebelum bersolat di Nizamiye Turkish Mosque yang merupakan masjid yang terbesar di Afrika Selatan serta seni binanya menyerupai masjid di Turki.

Seterusnya tetamu akan dibawa melawat ke Lesedi Cultural Village yang menempatkan kebudayaan pelbagai etnik seperti Sotho, Zulu, Xhosa, Pedi dan Ndebele; tetamu boleh melihat perbezaan bentuk rumah tradisi mereka, pakaian mereka, cara hidup mereka dan juga menonton persembahan tarian kebudayaan tradisi.

Makan malam di restoran sebelum daftar masuk hotel. 

Sarapan pagi di hotel. Tetamu akan dibawa ke Gold Reef City yang merupakan sebuah kota tema hiburan yang dibina di tapak sebuah lombong emas lama yang pernah beroperasi dari tahun 1886 sehingga 1971. Di sini tetamu akan dibawa menyusuri sejarah perlombongan emas ini menerusi lawatan Heritage Tour ke dalam lowongan bawah tanah lombong emas ini dan melihat jerih-payah pelombong dahulukala dalam menghasilkan sejongkong emas. Rasai sendiri pengalaman mencari emas dan mempelajari bagaimana emas dibentuk. Sememangnya satu pengalaman yang amat berbeza!

Selain itu, di sini juga terdapat Apartheid Museum yang menceritakan sejarah sedih apartheid ini bermula dan berakhir dengan pembebasan Presiden Nelson Mandela. Makan tengahari dan bersolat di masjid. Seterusnya tetamu akan diberi masa bebas untuk bersiar-siar dan membeli-belah di Sandton City Mall, sebuah kompleks berbelanja antara yang terbaru dan termoden di bandaraya Johannesburg. Makan malam di restoran dan pulang ke hotel.

Sarapan pagi di hotel. Tetamu akan dibawa ke lapangan terbang untuk penerbangan ke Port Elizabeth, salah satu bandar pelabuhan yang utama di Afrika Selatan.

Setibanya di sana, tetamu akan dibawa makan tengahari di restoran dan bersolat di Abraar Mosque sebelum meneruskan perjalanan ke George yang terkenal sebagai kawasan utama hutan asli yang terbesar di Afrika Selatan. Makan malam di restoran dan daftar masuk hotel.

Selepas usai bersarapan pagi di hotel, bertolak menuju ke kawasan pergunungan Oudtshoorn yang terkenal sebagai “Ostrich capital of the world”.

Sesuai dengan namanya, tetamu akan dibawa ke Safari Ostrich Farm yang merupakan tempat pembiakan burung unta terbesar di dunia.

Menariknya ladang ini menempatkan sekitar 2,500 ekor burung unta dan pengalaman yang paling menarik sudah tentulah ketika dibawa melihat kawasan pembiakan di mana tetamu boleh berdiri di atas telur burung unta! Seterusnya tetamu akan dibawa melawat Cango Cave yang cukup unik dengan formasi batuannya (Speleothems) yang jarang didapati.

Malah gua ini pernah menjadi penempatan pada zaman awal manusia lagi dengan kewujudan artifak dan lukisan dinding. Makan tengah hari dan solat di Oudtshoorn Jami Mosque. Kemudian tetamu akan dibawa ke Garden Route yang terletak di Albertinia bagi merasai pengalaman Game Drive yang cukup menakjubkan mendekati haiwan liar seperti singa, badak sumbu, zirafah, gajah dan banyak lagi serta menerokai hutan belantara Afrika dengan menaiki kenderaan safari. Daftar masuk dan makan malam di lodge.

Bersarapan pagi di lodge. Tetamu kemudiannya akan dibawa sekali lagi ke Game Drive bagi merasai pengalaman mendekati haiwan liar yang sangat aktif pada awal pagi.

Bertolak menuju ke Hermanus yang asalnya dikenali sebagai Hermanuspietersfontein; sebuah bandar di pantai selatan wilayah Western Cape yang kaya dengan pemandangan semulajadi yang menakjubkan, infrastruktur yang moden dan pelbagai kedai-kedai mewah.

Juga menariknya di bandar ini, tetamu berpeluang untuk melihat ikan paus yang bebas berenang di Lautan Atlantik. Makan tengah hari di restoran sebelum bersolat di Hermanus Mosque. Sambung perjalanan ke Capetown dan setibanya di sana, tetamu akan dibawa daftar masuk hotel dan makan malam di restoran.

Sarapan pagi di hotel. Tetamu akan dibawa melawat sekitar bandar Capetown yang merupakan sebuah bandar pelabuhan yang kaya dengan sejarah orang yang asalnya Melayu. Pertamanya tetamu akan dibawa menaiki kereta kabel ke puncak Table Mountain bagi menikmati panorama indah kota tepi laut ini.

Kemudian tetamu akan dibawa melawat kawasan Malay Quarter yang kini dikenali dengan nama Bo-Kaap. Kawasan ini cukup dikenali sebagai kawasan yang berbilang bangsa dengan deretan rumah berwarna-warni.

Tetamu berpeluang untuk mengenali golongan Cape Malay ini dan melihat identiti budaya Melayu yang masih dikekalkan dan juga turut diabadikan di Bo-Kaap Museum. Selepas makan tengah hari di restoran, tetamu akan bersolat di Auwal Mosque yang dibina pada tahun 1798 dan merupakan masjid yang pertama dibina di Afrika Selatan. Membeli-belah di Victoria & Alfred Waterfront yang cukup besar dan terkenal terletak di persisiran Lautan Atlantik sebelum makan malam dan pulang ke hotel.

Bersarapan pagi di hotel dan kemudiannya tetamu akan dibawa ke melawat tarikan di sekitar Cape Peninsula. Sepanjang perjalanan merentasi Sea Point, Clifton Beach dan Llandudno ini, tetamu akan dapat menikmati pemandangan indah jajaran pergunungan yang dipanggil Twelve Apostles dan berhenti untuk berfoto di Camps Bay dan Hout Bay iaitu sebuah perkampungan nelayan yang berlatarkan lautan dan gunung yang indah.

Alami pengalaman menakjubkan ketika menyusuri Chapman’s Peak Drive dan berfoto panorama indah di puncaknya. Seterusnya tetamu akan dibawa menaiki bot menuju ke Seal Island untuk melihat dengan lebih dekat lagi hidupan singa laut di sini yang dianggarkan sebanyak 64,000 ekor dan di sini juga menjadi lokasi kegemaran Great White Shark kerana singa laut ini merupakan rantaian makanan mereka.

Kemudian tetamu akan dibawa ke Boulders Beach yang merupakan habitat koloni African Penguins yang kian diancam kepupusan. Anda pasti tertarik dengan keletah lucu penguin-penguin ini. Makan tengahari dan bersolat sebelum tetamu dibawa menuju ke Cape Point atau lebih dikenali sebagai Cape of Good Hope menaiki Flying Dutchman Funicular Tram menuju ke Cape Point Lighthouse dan berfoto di titik penghujung benua Afrika. Makan malam di restoran dan kembali ke hotel.

Selepas bersarapan pagi di hotel, tetamu akan dibawa melawat Kirstenbosch Botanical Garden yang merupakan salah satu taman botani yang terpenting di dunia sejak tahun 1913 lagi. Ribuan jenis spesis flora terdapat di sini dan tetamu boleh merentasi taman ini dengan melalui Centenary Tree Canopy Walkway.

Malah tumbuhan Fynbos boleh didapati dengan banyak di sini terutamanya antara Ogos dan November. Makan tengahari dan bersolat di Jamia Mosque yang merupakan masjid terbesar di Bo-Kaap dan juga di masjid ini sembahyang Jumaat yang pertama diadakan di Afrika Selatan pada tahun 1790. Bersiar-siar sambil membeli-belah di Canal Walk Shopping Centre yang cukup menarik dan moden sebelum bertolak menuju ke lapangan terbang untuk penerbangan ke Kuala Lumpur. 

FAQ

  • Tiket Penerbangan Pergi Balik
  • Hotel
  • Makan fullboard (Breakfast, Lunch, Dinner)
  • Transport 
  • Aktiviti seperti dinyatakan
  • Perbelanjaan Peribadi
  • Trave Insurances
  • Servis Tambahan di hotel
  • Perkara yang tidak dinyatakan dalam aturcara

Betul, makanan fullboard bermaksud sarapan, makan tengahari dan makan malam termasuk dalam pakej ini. 

Tekan butang Tempah dan anda dibawa ke WhatsApp kami. Staff kami akan membantu anda untuk bercuti ke Afrika Selatan. 

WhatsApp : 

https://wassap.asutra-holidays.my

Telefon Pejabat : 

03 5191 0223 (9 pg – 6 ptg) 

03 5548 1752 (24 Jam)

Email : 

enquiry@asutra-holidays.my